Το Εργαστήριο λειτουργεί στο ΕΠΑΛ Αναβρύτων.

Στο εργαστήριο αυτό διδάσκονται Εργαστηριακά Μαθήματα Έντεκα (11) Συνολικά Ωρών

Το προφίλ του Εργαστηρίου

Οι Μαθητές και οι Μαθήτριες της ειδικότητας στο χώρο του Εργαστηρίου πραγματοποιούν τις εργαστηριακές ασκήσεις.

Εξοπλισμός Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

Στο ΕΠΑΛ Αναβρύτων το Εργαστήριο διαθέτει:

1. Υδατόλουτρο Biopint WB3011

2. Πιεστική μηχανή σταφυλιών

3. Κλειστική μηχανή κενού SEVERIN FS 3602

4. Κλίβανος ξηρής αποστείρωσης Wtc Binder

5. Ζυγός ηλεκτρονικός ακριβείας OHAUS

6. Γιαουρτιέρα Severin JG 3516

7. Πεχάμετρο ΕΕ – PH10

8. Συσκευή απόσταξης W 4000

9. Ηλεκτρικός αναδευτήρας ΙΚΑ WERKE

10. Διαθλασίμετρο

11. Πυκνόμετρο

12. Γαλακτόμετρο

13. Μπομόμετρο – Αλκοολόμετρο

14. Φυγόκεντρος Hettich EBA 85

15. Μικρόμετρο TACTIX

16. Φωτόμετρο Lutron

17. Φυγόκεντρος HERMLE

Προοπτικές απασχόλησης

Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

  • Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι…)
  • Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον
  • Να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής
  • Να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων
  • Να παρακολουθεί και να επεμβαίνει. στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμή παραγωγής εργοστασίου)
  • Να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα
  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους
  • Να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊοντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους
  • Να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής
  • Να ελέγχει σε στοιχείωδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία
  • Να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή
  • Να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύτεται βασικά γεωργικά προϊόντα
  • Να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους
  • Να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
  • Να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων
  • Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο
  • Να γνωρίζει να συναλλάσεται
  • Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας

Γενικές ικανότητες – χαρακτηριστικά

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου οι μαθητές/τριές:

  • Kαλλιεργούν συνήθειες ομαδοσυνεργατικής εργαστηριακής συμπεριφοράς
  • Κατακτούν δεξιότητες που αφορούν στην επαγγελματική ηθική και στην ατομική ασφάλεια για την αποφυγή ατυχημάτων στον μελλοντικό εργασιακό τους χώρο
  • Διδάσκονται και κατανοούν συγκεκριμένες ασκήσεις και εργασίες
  • Αναλαμβάνουν και εφαρμόζουν με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία  τις συγκεκριμένες ασκήσεις και τις εργασίες

Τα μαθήματα της ειδικότητας που διδάσκονται σ΄ αυτό το Εργαστήριο

Μαθήματα ΕιδικότηταςΏρες

Τεχνολογία Τροφίμων2 Ώρες Εργαστήριο
Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων2 Ώρες Εργαστήριο
Μεταποίηση Φυτικών Προϊόντων3 Ώρες Εργαστήριο
Μεταποίηση Ζωικών Προϊόντων3 Ώρες Εργαστήριο
Ασφάλεια Τροφίμων1 Ώρα Εργαστήριο